Znalazłem commodorów dwóch

Tutaj opisujemy nasze dokonania ze sprzętem, wymieniamy się informacjami i uwagami nt. sprzętu.
Tymoteusz

Znalazłem commodorów dwóch

Post autor: Tymoteusz »

Witajcie, mam pytanie :|
Ostatnio znalazłem na strychu C64 i Commodore +4,dwa joysticki oraz stacje dyskietek, zasilacz który jest chyba zepsuty, oraz różne kable: antenowy, jakiś też od zasilania, oraz ten co się podłącza do portu serial na C64. C64 to pierwszy model, jest pożółkły, nie wiem czy działa.Plus 4 jest mojego ojca, a C64 chyba jego siostry. Z racji tego że bardziej interesuje się retro konsolami niż komputerami niezbyt siedzę w temacie comodorków. Dlatego czy ktoś mógłby mi dać jakąś radę, gdzie kupić odpowiednie akcesoria? I czy opłaca się kupować telewizor kineskopowy czy korzystać z przejściówki AV na HDMI? :?:
Awatar użytkownika
sachy
Grupa: Joker ^ TRSi ^ BooM!
Kontakt:

Re: Znalazłem commodorów dwóch

Post autor: sachy »

Cześć, fajne znalezisko, gratuluję :)

Stację dysków warto mieć, ale w sumie używa się jej okazjonalnie. W sieci (np. na YT) jest sporo poradników co dokupić i wszystko jak zawsze zależy od budżetu. Pooglądaj filmiki o KungFu Flash (KFF) - to cartridge (interface do kart SD), z którego uruchomisz wiele gier (formaty .crt/.prg) i dem plikowych (.prg), choć nie dyskietkowe (.d64), więc pytanie jak chcesz używać. Są interface SD2IEC o podobnym zastosowaniu (bez .crt) i najnowsze wersje (z flashem 128k) potrafią już nawet odpalać większość wielodyskowych produkcji. Kolejną opcją jest Pi1541 czyli emulator stacji dysków oparty na Raspberry Pi, dość wygodne i wielofunkcyjne urządzenie (podłączony do C64/Plus4 zaemuluje stację, a po zmianie karty SD może niezależnie uruchomić BMC64 - bardzo szybki emulator C64/128/VIC20/PET/Plus4 z wyjściem na hdmi).

Najlepszym, ale i najdroższym rozwiązaniem do C64 jest cart Ultimate II, który w zasadzie zapewnia wszystko (pełną emulację stacji dysków, rozszerzenie pamięci, obsługę .crt, USB, nowsze nawet wifi, itd.), bywa jednak trudno dostępny (czasem trzeba czekać kilka miesięcy na wysyłkę po zamówieniu).

Co do TV - na pewno CRT zrobi klimat, ale i na LCD może być też fajnie. Z C64 polecam kabel S-Video to TV, jak jest na Plus4 - nie wiem.

A wszystko to można nabyć w wielu miejscach, w tym na "znanym portalu aukcyjnym" :)

To tyle wstępu... pooglądaj YT i pytaj dalej. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Steffan
Boom!
Grupa: BOOM!

Re: Znalazłem commodorów dwóch

Post autor: Steffan »

Tymoteusz pisze: 07 sie 2024, 17:18 [..] Dlatego czy ktoś mógłby mi dać jakąś radę, gdzie kupić odpowiednie akcesoria? I czy opłaca się kupować telewizor kineskopowy czy korzystać z przejściówki AV na HDMI? :?:
-zakupy: allegro, znajdziesz wszystko co potrzebujesz.
-co do crt to fajna opcja, ale imho najtaniej i najlepiej zainwestować w monitor lcd z tunerem tv (np. lg/samsung mają kilka modeli), mają idealne proporcje matrycy 4:3, pojawiają się na allegro w rozsądnych cenach. masz wtedy wszystkie potrzebne wejścia s-video, composit, euro - przydadzą się do innych retrosprzętów. c64 daje najlepszy obraz przez s-video.

pozdro
S.
ODPOWIEDZ